Stoken voor het hele Westland

Geplaatst op: 27-02-2017 18:41

Het leven van een ketelmaker:

Laatst werd bij een warmwaterinstallatie een typisch geval van stoken voor het hele Westland geconstateerd. De schoorsteentemperatuur was hoger dan normaal en de buitenzijde van de schoorsteen was zwart geblakerd.

De warmwaterinstallatie bestaat uit een warmwaterketel type 3-treks vuurgang vlampijp voorzien van een rookgascondensor om de rookgassen zoveel mogelijk te koelen. Normaal gesproken is de schoorsteentemperatuur ongeveer 40 á 50 graden Celsius, nu was de temperatuur opgelopen tot boven de 100 graden Celsius.

De installatie is direct uitgeschakeld en de ketel is rookgaszijdig opengemaakt. Direct werd een dikke laag zwarte roet in de vlampijpen, de vuurgang en de condensor zichtbaar. We hebben alles grondig gereinigd en zijn toen op zoek gegaan naar de oorzaak, want zonder het verhelpen van de oorzaak zou de ketel snel weer vervuild zijn geraakt.

Uiteraard is roetvorming een gevolg van een slechte verbranding, maar hoe kan het dat de verbranding niet juist meer is? Deze oorzaak werd gevonden in een lekke pakking van de frontplaat. Hierdoor lekten er rookgassen in het ketelhuis die weer worden aangezogen door de brander. Dit veroorzaakte een onvolledige verbranding met roetvorming tot gevolg.

Na het vervangen van de pakking is de branderafstelling gecontroleerd en bijgesteld. De installatie functioneert weer naar behoren, heeft weer een prima rendement en heeft geen last meer van roetvorming. Het laatste restje roet zit in de poriën van deze ketelmaker maar dat wassen we er wel weer af.

Van der Mark Ketelonderhoud
Van der Mark is opgericht in 1968 door H.J. (Herman) van der Mark. In de beginjaren bestonden de werkzaamheden uit het reinigen van oliegestookte ketels in de glastuinbouw. Maar al heel snel werd het diensten pakket uitgebreid..
Lees meer