Een gevalletje natte stoom

Geplaatst op: 27-02-2017 18:44

Het leven van een ketelmaker:

Vorige week werd ik bij een stoomketel gehaald die niet meer goed functioneerde. De stoomkwaliteit die vanuit de stoomketel naar de fabriek ging, was niet heet genoeg en bevatte veel te veel vocht. Door een slechte warmteoverdracht ontstond er productieverlies en schade aan de stoomleidingen.

Als eerste heb ik een onderzoekje opgestart om te achterhalen of alle zaken wel in orde waren. Ik heb het volgende gecontroleerd:

  • Het waterniveau in de stoomketel

  • De stoomdruk van de stoomketel

  • De niveauregeling van de stoomketel

  • De vervuiling van het ketelwater

Het probleem vond ik bij de laatste check: de vervuiling van het ketelwater was veel te hoog. Hierdoor ontstaat ongelijkmatige verhitting van het ketelwater in de stoomketel, wat ervoor zorgt dat het waterpeil in de ketel gaat schommelen waardoor er water mee de stoomleiding in gaat.

Het probleem was in dit geval gemakkelijk te verhelpen. Door de ketel extra te spuien wordt de vervuilingsgraad in de ketel verlaagd. Als de vervuilingsgraad weer op het juiste niveau is zijn de problemen verholpen en voldoet de stoomkwaliteit weer aan de gewenste eisen.

Ik heb de desbetreffende klant uitgelegd hoe hij zijn ketelwater in de juiste conditie houdt. Het in de juiste conditie houden is eenvoudig. Ketelwatervervuiling wordt gemeten aan de hand van geleidbaarheid van het ketelwater. Deze geleidbaarheid is gemakkelijk te meten en dus te controleren. Als de geleidbaarheid te hoog wordt dan is de vervuiling ook te hoog en moet er meer gespuid worden.

Willekeurige producten
Van der Mark Ketelonderhoud
Van der Mark is opgericht in 1968 door H.J. (Herman) van der Mark. In de beginjaren bestonden de werkzaamheden uit het reinigen van oliegestookte ketels in de glastuinbouw. Maar al heel snel werd het diensten pakket uitgebreid..
Lees meer